Close

Reinigen van zonnepanelen

Het is interessant om je zonnepanelen af en toe een goede opfrisbeurt te geven. Ceelen Reiniging kan je hierbij helpen!

Vuil- en stofgevoelige zonnepanelen

Aangezien zonnepanelen en zonnecellen buitenop het dakvlak liggen, worden deze grotendeels blootgesteld aan regen, hagel, wind en zonneschijn. Vuil, stof, zand en vallende bladeren hechten zich op termijn vast op en rond de zonnepanelen.

Ook industriële vervuiling, vogels en de nabijheid van snel-en spoorwegen zorgen voor extra vervuiling van de zonnepanelen. 

Ook de oriëntatie van de ligging van de zonnepanelen zullen de aard van de vervuiling bepalen. Bij installaties geplaats op platte daken bij hellingsgraden van minder van 20%  zal zich aanzienlijk meer vuil vastzetten. Gelukkig hebben de meeste daken een hellingsgraad van 30% –45%.

Hotspots of puntvervuiling

Dit zijn plaatsen op zonnepanelen die geen zonne-energie meer kunnen opvangen omdat ze bedekt zijn door bijvoorbeeld vogeluitwerpselen.

Zonnecellen die wel nog goed functioneren kunnen hierdoor oververhit geraken. Zo kunnen de hotspots dus blijvende schade veroorzaken aan het zonnepaneel.

Minder rendement bij vervuiling

Doordat er zich een laagje vuil gaat vormen om de zonnepanelen, zal er minder zonneschijn de zonnecellen kunnen bereiken. Hierdoor kan het rendement verminderen tot 2 à 3% per jaar. Laat je de vervuiling jarenlang aanslepen dan zit je toch met een gevoelig energieverlies.

Uw investering zal dus op termijn minder snel teruggewonnen zijn. Door het reinigen van zonnepanelen, zal je de levensduur van de panelen terug verhogen én kunnen ze weer maximaal opbrengen.

Reiniging met zuiver water

Wij reinigen zonnepanelen met zeer zuiver water, ook wel osmosewater genoemd.

Osmosewater is gezuiverd water dat geen vuil, kalk, zout, nikkel, nitraten… bevat. Indien het zuiver water in aanraking komt met vuil, absorbeert het water dit vuil. Het water kent een opmerkelijk oplossend vermogen, te danken aan de bekwaamheid van de geladen H+-en OH- ionen, om verbindingen met andere ionen aan te gaan.

Door het gebruik van osmosewater worden de zonnepanelen streeploos gereiningd. 

Bovendien is het een ecologisch en milieuvriendelijk product. Dankzij osmosewater hoeven er geen chemische producten meer gebruikt te worden. Door het reinigen van zonnepanelen met osmosewater, valt het water in de dakgoot en vervolgens in de regenput. Doordat het milieuvriendelijk is hoef je je geen zorgen te maken dat dit water in de regenput terechtkomt.

Afborstelen

Na het spoelen en reinigen met water zullen uw zonnepanelen lichtjes geborsteld worden. Dit om mos en hardnekkige vervuiling los te krijgen.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale zonnepanelen borstel die geen krassen vormt op uw zonnecellen.

Tijdens het borstelen wordt zuiver water gesproeid om het vuil te laten wegspoelen.

Wanneer laten reinigen?

Bij nieuwe modules moet de reiniging uiterlijk na 2 jaar voor de eerste keer worden uitgevoerd

De verdere intervallen zijn afhankelijk van het soort vervuiling en de locatie. Idealiter vindt de reiniging in het voorjaar en in de herfst plaats.

Zonnepanelen laten schoonmaken doe je het best bij het minste zonneschijn.

Op warme dagen zullen we langskomen in de vroege ochtend of laat in de namiddag. Vuil blijft immers minder snel plakken als de glasplaten niet te warm hebben.

Als het te warm is op het dakvlak, zullen we vragen om de afspraak uit te stellen naar een latere datum.

Contacteer ons

Voor meer info of een gratis offerte, neem contact op!